لامپ فلورسنت فشرده (Compact Fluorescent Light) که به اصطلاح لامپ کم مصرف نیز نامیده می شود در اواخر سال 1890 میلادی توسط پیتر کوپر هیویت (Peter Cooper Hewitt) اختراع شد که از آن برای استودیوهای عکاسی و مصارف صنعتی استفاده می کردند. لامپ ابداعی در ابتدا به صورت U شکل طراحی شده و سپس در سال 1976 توسط ادوارد همر (Edward E. Hammer) که از مهندسان شرکت جنرال الکتریک (General Electric) بوده آن را به صورت مارپیچ تغییر شکل داد و از آن زمان به بعد لامپ های کم مصرف را اغلب به این شکل می شناسیم. امروزه لامپ های کم مصرف در اشکال متفاوتی مانند نیم پیچ، تمام پیچ، اتحاد، لوله ای و… وجود دارند که از آنها برای مصارف مختلف استفاده می شود.
افزایش طول عمـر در حدود 6 تا 15 بـرابـر نسـبت به لامپهـای رشتـهای
صرفهجویی تا 80% در مصرف انرژی
دارای دمــای رنــگهــای مـتـفــاوت مطابــق بـا هـر سلیقــه و نیــاز
طراحـی زیبا و بازده نــوری بالاتــر
شرکت نورصرام پویا بعنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان انواع لامپ در ایران اقدام به تولید این گونه لامپ ها با کیفیت بسیار بالا نموده. ساختار لامپ های کم مصرف این شرکت از دو بخش اصلی تشکیل شده اند:
- بالاست الکترونیکی (Electronic Ballast)
- حباب پر شده از گاز
بالاست الکترونیکی مداری طراحی شده برای راه اندازی و کنترل شدت جریان ورودی به درون حباب لامپ کم مصرف می باشد که در ابتدا ولتاژ ورودی را برای یونیزه کردن گاز درون لامپ افزایش داده و سپس با انتقال جریان برق به درون حباب لامپ باعث تحریک جیوه موجود در گاز آرگون شده و مقاومت اهمی حاصله از این یونیزاسیون را کاهش داده و در این لحظه بالاست مورد نظر میزان شدت جریان عبوری در لامپ را کنترل می کند و حاصل این عمل ایجاد پرتو فرابنفش (Ultraviolet) می باشد. از آنجا که پرتو فرابنفش قابل رویت نیست به همین دلیل از ترکیبات فسفر برای تبدیل آن به نور مرئی استفاده می شود. در اکثر لامپ های غیراستاندارد موجود در بازار از Halophosphate Phosphor استفاده می شود که این نوع فسفر توانایی جذب کامل پرتو فرابنفش را نداشته و باعث عبور مقداری از آن به بیرون حباب لامپ می شود و همچنین کیفیت نور خروجی لامپ را پایین می آورد. به همین دلیل شرکت نورصرام پویا از ترکیب دیگری به نام Tri-band Phosphor استفاده می کند که در نوع خود بهترین می باشد و باعث جذب کامل پرتو فرابنفش شده و کیفیت نور خروجی لامپ را افزایش می دهد.
شرکت نورصــرام پویا به عنوان یکی از بزرگترین تولید کنندگان
انواع لامپ در ایران اقدام به تولید انواع لامپهای کممصرف با
بـالاتـریـن کیفیت بـرای مصــارف مختلــف نموده اسـت
لامـپ کـم مصـرف نیم پـیـچ
لامپهای کممصرف در ابتدا به صورت U شکل طراحی شده است
امـروزه این لامـپها به صورت پیچـی تغییر شـکل داده شـده که
میتوان به مدلهای نیمپیچ، تمام پیچ، لولهای و اتحاد اشاره کرد
لامـپ کـم مصـرف اتــحــاد
کیفیت بالاست الکتریکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تأثیر مستقیم بر روی افزایش طول عمر و ضریب قدرت (Power Factor) لامپ داشته و بهره نوری (lm/W) آن را بالا می برد، همچنین هارمونی های موجود در شدت جریان را از بین برده و از چشمک زدن لامپ جلوگیری می نماید. به همین دلیل شرکت نورصرام پویا در راستای تولید محصول با کیفیت از بهترین نوع بالاست الکتریکی استفاده می کند. تولید لامپ های فلورسنت فشرده یا به عبارتی لامپ های کم مصرف را به دلایل زیر می توان یکی از پیشرفت های مهم بشر در صنعت روشنایی نسبت به لامپ های رشته ایی دانست:
- بازده نوری بالاتر
- پایین بودن هزینه تولید
- کاهش گازهای گلخانه ایی (CO2)
- صرفه جویی تا 80% در مصرف انرژی
- دارای دمای رنگ های متفاوت مطابق با هر سلیقه و نیاز
- افزایش طول عمر در حدود 6 الی 15 برابر (8000 تا 20000 ساعت)
- طراحی منحصر به فرد در اشکال مختلف برای استفاده در محیط های متفاوت
در آخر پیشنهاد می گردد که برای طولانی شدن عمر لامپ های کم مصرف تعداد دفعات کلید زنی آن کم باشد بدین معنا که اگر مدت زمان روشن ماندن این لامپ ها در هر بار کلید زنی فقط چند دقیقه باشد عمر مفید آن ها کاهش می یابد، در نتیجه برای پیشگیری از این مشکل بهتر است که لامپ حداقل 15 دقیقه روشن بماند.
برای نصب حتما از سرپیچهای دارای نشان استاندارد استفاده نمایید
هنگام نصـب، با دستکش بدنه پلاستیکی لامـپ را در دسـت بگیرید
این گونـه لامـپها باید در بـرابـر نفـوذ آب یا بخـار محافظت گـردد
توجه داشته باشید شرایط دمای محیط در میزان نوردهی تاثیر میگذارد
ساختـار لامـپهای کممصـرف به دو بخــش اصلـی تقسـیـم میشـود
بالاست الکترونیکی و تیوب تولید نور که بالاسـت مـداری طراحـی شده
برای راهاندازی و کنتـرل شـدت جـریان ورودی بـه درون حبـاب لامـپ
میباشد که در ابتدا ولتاژ ورودی را برای یونیزه کردن گاز افزایش میدهد