لامـپهـای فــوق کـممصــرف (LED)
LIGHT EMITTING DIODE LAMPS
از زمان اختراع لامپ های حبابی تا به امروز تغییرات چشمگیری در این زمینه حاصل شده که این تغییرات باعث افزایش امکانات، صرفه جویی در مصرف انرژی و هزینه ها گردیده است. علی رغم تمام موفقیت ها، لامپ های رشته ایی قدیمی (Tungsten Lamp) دارای معایب مختص به خود هستند. اینگونه لامپ ها بدلیل نوع ساخت و طراحی، انرژی زیادی مصرف کرده و همین امر باعث ایجاد گرمای بیش از حد آنها شده است که نتیجه آن افزایش هزینه ها می باشد. در این راستا شرکت نورصرام پویا همراه و همگام با تکنولوژی روز دنیا برای صرفه جویی در مصرف انرژی و همچنین کاهش گازهای گلخانه ایی، در سال 1391 با راه اندازی آزمایشگاهی مجهز و سالن های تولیدی به روز (Cleanroom) با بهره گیری از افراد متخصص در این زمینه اقدام به تولید لامپ ها و پنل های فوق کم مصرف (LED) در توان های مختلف نموده تا گامی موثر در جهت ارتقاء صنعت روشنایی و سلامت جامعه برداشته باشد.
لامپ های فوق کم مصرف یا ال ای دی (Light Emitting Diode) قطعه الکترونیکی است که از خود نور منتشر می کند. ابتدایی ترین نوع LED در حدود نیم قرن پیش در سال 1962 توسط نیک هولونیاک (Nick Holonyak) ابداع و Dual In-line Package LED – Dip LED نام گرفت که به شکل گلوله کوچک 5 میلیمتری قرمز رنگ با ساختار ترکیبی از آلومینیوم، آرسناید و گالیم بود. LED DIPها بطور معمول با ولتاژی بین 5 تا 24 ولت، نوری در حدود 4 لومن منتشر می کنند. با پیشرفت تکنولوژی قطعات دیگری به نام های Surface Mounted Device SMD و Chip on Board COB یکی پس از دیگری در راستای افزایش کیفیت و کارایی LED به بازار عرضه گردید که امروزه شرکت نورصرام پویا جدیدترین لامپ ها و پنل های خود را بصورت SMD-LED تولید کرده و اینگونه محصولات را با اتکا بر کیفیت بالای آنها تا 2 سال ضمانت می نماید.
طول عمـر بالا در حـدود 25 بـرابـر نسـبت به لامــپهــای رشــتــهای
صــرفهجـویـی در مصــرف انـرژی و کاهــش هــزیـنـه بــرق تـا 80%
کاهش دادن گازهــای گلخــــانهای و دیاکسـیـدکـربـن
از مزایای قابل توجه محصولات فوق کم مصرف (LED) می توان به موارد زیر اشاره کرد
- طول عمر بالا در حدود 25 برابر نسبت به لامپ های رشته ایی (25000 تا 50000 ساعت)
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- کاهش هزینه برق تا 80%
- کاهش دادن گازهای گلخانه ایی و دی اکسید کربن (CO2)
- عدم تولید پرتوهای فرابنفش (Ultraviolet) و مادون قرمز (Infrared)
- بهره نوری بالا
- استحکام و مقاومت بالا در برابر ضربات
- عدم کاهش یکباره شار نوری
- امکان ترکیب رنگ ها و گستره وسیع نور
- قابلیت استفاده در دمای 40- تا 85+ سلسیوس
- قابلیت کلیدزنی بالا
درنهایت امروزه لامپ های فوق کم مصرف (LED) جزء بهترین راه حل های نورپردازی در تمامی زمینه ها بوده که این تکنولوژی مقرون به صرفه روز به روز در حال رشد و پیشرفت همه جانبه می باشد. لازم به ذکر است که با توجه به گستره وسیعی از این تکنولوژی اهمیت به کیفیت قطعات بکار رفته در این محصولات و شرکت تولیدکننده آنها تاثیر به سزایی در طول عمر و مرغوبیت آنها دارد.
Surface Mounted Device SMD به معنای قطعه قرار گرفته بر روی یک صفحه الکترونیکی است. از این قطعه برای ایجاد روشنایی از لامپ های کوچک گرفته تا چراغ های خیابانی و حتی قطعات چشمک زن در تلفن های همراه استفاده می شود. این قطعه در مقایسه با DIP LEDها کوچکتر بوده و کارایی بیشتری در انتشار نور با رنگ های مختلف دارند. برخلاف DIP LEDها که ظاهری گلوله ایی شکل دارند، SMDها بصورت یک قطعه کوچک تخت طراحی شدهاند. SMDها بسته به تعداد دیودهای استفاده شده در آنها دارای 2، 4 و یا 6 اتصال می باشند. هر کدام از این اتصالها در واقع شامل یک الکترود مثبت و یک الکترود منفی هستند. بطور مثال SMD5050 دارای 3 دیود که نشان دهنده وجود 6 الکترود مثبت و منفی در این تراشه است ( هر دیود بطور جداگانه یک الکترود مثبت و یک الکترود منفی دارد) از نقاط قوت SMDها توانایی داشتن 3 دیود بطور همزمان در 3 رنگ اصلی سبز، قرمز و آبی بر روی یک سطح کنار یکدیگر است. به همین دلیل توسط این قطعه کوچک میتوان نور در انواع رنگ های دلخواه ایجاد کرد. این قطعات در اندازههای مختلف ساخته می شوند که اعداد بکار رفته در کنار SMD نشان دهنده اندازه آنها در مقیاس میلیمتر میباشد. بطورمثال SMD3528 قطعه ایی با طول و عرض 5/3 و 8/2 میلیمتر و SMD5050 قطعه ایی با طول و عرض 5 میلیمتر می باشند.
Chip On Board COB جدیدترین نوع LED است که بدلیل وجود دیودهای مختلف بر روی یک قطعه از جهاتی به SMD شباهت دارد. هر قطعه COB بطور معمول دارای 9 دیود یا بیشتر است. تفاوت اصلی بین SMD و COB نوع مدار آنها است بطوریکه تراشه COB فقط دارای 2 الکترود مثبت و منفی برای کل مدار است در صورتیکه در SMD هر دیود بطور جداگانه دارای الکترود مثبت و منفی می باشد. این تفاوت بدین معناست که تراشه COB به دلیل داشتن 2 الکترود مثبت و منفی قادر به تولید نور در رنگ های مختلف نمی باشد. و این موضوع را می توان بعنوان نقطه ضعف COB در مقایسه با SMD ذکر کرد اما اهمیت اصلی و نقطه قوت COB داشتن شارنوری بالا آن است که همین امر باعث ایجاد حداقل بازده نوری 80 لومن بر وات میگردد.
الایدیهای رنگی با بهره نوری بالا و قابلیت کلیدزنی بالا
قابل استفـاده در دمای 85+ تا 40- درجـه سـلیـسیـوس
مناسب برای نورپـردازی خانهها، چراغهـای خیابانی و …
لامـپ حـبـابـی الایدی رنـگـی
پنلهای الدیدی دارای قاب محافظ آلومینیوم محکم و بادوام
دارای صفحه پخش و هدایت کننده نور
استفاده از ورقه اسفنجی نگهدارنده و صفحـه منعکسکننده نـور
شامـل صفحـه فلزی محافظ گـرد و غبار
با پیشرفت تکنولوژی قطعـات الکتـرونیـکـی دیگـری به نـامهای
SMD – Surface Mounted Diode و COB – Chips On Board
یکی پس از دیگـری در راستای افـزایش کیفیت و کارایی LED به
بازار عرضـه گردید که تفاوت این دو مدل در نـوع مدار آنها است